matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Marlenka: Prosze o pomoc:( Sekretarka wkłada 10 tomów akt do 3 szuflad, czyniąc to całkowicie losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna szuflada będzie pusta?
23 sie 20:35
sushi_ gg6397228: najpierw policz wszystkie mozliwosci wsadzenia 10 tomów do 3 szuflad potem pomysl jakie moga byc przypadki rozlozenia, tak aby pasowalo do Twojego zadania
23 sie 20:59
Marlenka: to wszystkie mozliwosci beda: Ω=310, to wiem a ja cche to zrobic na zdarzeniu przeciwnym, ze wszystkie beda pelne, wiec nie mam pojecia:(
23 sie 21:09
sushi_ gg6397228: to teraz trzeba rozpisac jak mozna rozlozyc 10 ksiazek w 3 szafki a) 8,1,1 b) 7,2,1 .....
23 sie 21:22
Marlenka: ok a mam takie pytanie jeszcze, nie da sie tego zrobic tak ze wybieram najpierw 3 ksiazki z 10 wkladam je do odpowiednio 1 ,2 i 3 szuflady a nastepnie reszte wkaldam dowolnie? nie za bardzo mi takie cos chce wyjsc a tak btw musze to tak rozpisywac jak ty to zrobiles, jezeli tak to sobie z tym poradze juz...
23 sie 21:33
sushi_ gg6397228: bo to sa mozliwosci wypelnienia 3 szuflad, wiec trzeba je wypisac i potem pododawac mozliwosci
23 sie 21:35
Marlenka: ok to juz wiem wszystko, o to mi chodzilo tylko dzieki
23 sie 21:41
Basia: nie trzeba tego wypisywać jedna pusta ⇒ wrzucam wszystko do dwóch i mam 3*102 3 bo tę na pewno pustą mogę wybrać na trzy sposoby, a wrzucając wszystko do dwóch pozostałych uwzględniam też te przypadki gdy dwie szuflady są puste co daje mi to żądane "przynajmniej jedna pusta" nieco inaczej jest gdy "dokładnie jedna" ma być pusta
23 sie 21:56
Jack: sushiemu pewnie chodziło o to, że rozpisujemy przypadek gdy jedna jest pusta, potem gdy dwie puste. Niemniej faktycznie sposób Basi jest (chyba) prostszy, a na pewno ideowo lepszy.
23 sie 22:24