geometria
Licealistka:

Oblicz współrzędne wierzchołków B i C równoległoboku ABCD wiedząc, że A (−48,35), D(23,109)
| | 1 | | 1 | |
a przekątne przecinają sie w punkcie S (−12 |
| ,30 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Rysunek sama do tego zrobiłam
23 sie 19:33
Gadziu: "Rysunek sama do tego zrobiłam" Widać...
23 sie 19:41
Licealistka:

poprawiłam... nie wiem czy dobrze...
23 sie 19:44
Basia:
skorzystaj z własności wektorów (współrzędne wektorów równych są równe)
AS→=SC→
DS→=SB→
bo przekątne równoległoboku przecinają się w połowie
23 sie 19:44
Gadziu: Już lepiej

I Basia z sensem gada, więc jej słuchaj
23 sie 19:50
Licealistka: dalej nie wiem co z tym z robić...
23 sie 19:54
Gadziu: Policz wektor AS, jego dlugość, potem oblicz punkt C z długości wektora SC
23 sie 20:01
Basia:
a po co długość ? wystarczy porównać współrzędne wektorów równych (są odpowiednio równe)
23 sie 20:33
Gadziu: No czy tak też można, to właśnie jest piękne w matmie, że do tego samego można dojść różnymi
drogami
24 sie 10:26
AC:
Gadziu co ty piszesz, twoja metoda to jest droga do nikąd.
24 sie 10:38
TPB: | | 71 | | 9 | |
Wiesz, że AS→=[ |
| ,− |
| ] = SC→ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 71 | | 1 | | 9 | |
Zatem C=(−12 |
| + |
| ,30 |
| − |
| ) = (23,26) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Analogicznie postępujesz z wyznaczeniem punktu D. Liczysz wektor DS
→ i dalej tak jak powyżej.
24 sie 11:02