pomocy
ania: sin2x+4sin2xcos2x−3cos2x=0. Mógłby ktoś to rozwiązać?
23 sie 19:18
Basia:
cos2x = 1−sin2x
podstaw to do swojego równania i zobacz co dostaniesz
23 sie 22:05
Godzio: Świetnie ... Ania wcześniej wstawiła to samo zadanie tylko, że zamiast
2 pisała 2 i się
męczyłem niecałą godzinę żeby to jakoś rozwiązać
23 sie 22:07
Eta:
cos
2x=1−sin
2x
to:
sin
2x+4sin
2x(1−sin
2x)−3(1−sin
2x)=0
sin
2x+4sin
2x−4sin
4x−3+3sin
2x=0
4sin
4x−8sin
2x+3=0
podstawiamy za sin
2x=t,dla t€<0,1>
4t
2−8t+3=0 Δ=16 ,
√Δ=4
| | 3 | | 1 | |
t= |
| −−−−odrzucamy lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sinx= = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=............. dokończ
23 sie 22:08
Jack:
uuu
23 sie 22:08
Eta:
yyy
23 sie 22:09
Basia:
Ha!, niestety to częściowo również nasza wspólna wina. Za rzadko czepiamy się niedokładnych
zapisów i niezbyt konsekwentnie domagamy się poprawnych. No to mamy.........
Teraz na Ciebie, Godziu, padło. Pozdrawiam
23 sie 22:11
Godzio:
Kiedyś musiało się to stać
23 sie 22:15
John:
sin2x + 4sin2xcos2x − 3cos2x = 0
sin2x + cos2x + 4sin2xcos2x − 4cos2x = 0
1 − 4cos2x(1 − sin2x) = 0
1 − 4cos4x = 0
−4(cos4x − 1/4) = 0
−4(cos2x − 1/2)(cos2x + 1/2) = 0
−4(cosx − √2/2)(cosx + √2/2)(cos2x + 1/2) = 0
23 sie 22:38
ania: Eta, a jak wyliczyć ten x?
24 sie 12:40
24 sie 16:33
ania: wielkie dzięki
24 sie 21:20
Tomek: z kart wzorow
21 lut 16:32