Zbiory
Licealistka: Dana jest przestrzeń U − zbiór kwadratów liczb naturalnych mniejszych lub równych 10. Niech A
zawarte w U będzie zbiorem liczb podzielnych przez 3 , natomiast zbiór B w rzestrzeni U ,
zbiorem liczb mniejszych od 50. Wyznacz zbiory A ∩ B , oraz A' ∪ B'. Ustal relacje midzy
wyznaczonymi zbiorami w przestrzeni U.
Zrobiłam tak:
U = {1,4,9,16,25,36,49,64,81,100} − kwadraty liczb naturalnych od 1 do 10
A = {9 , 36,81}
B = {1,4,9,16,25,36,49}
A ∩ B = {9, 36}
Dalej juz nie wiem jak robić
23 sie 19:12
maturek:
A' = U − A = {1, 4, 16, 25, 49, 64, 100}
B' = U − B = {64, 81, 100}
A'∪B' = {1, 4, 16, 25, 49, 64, 81, 100}
23 sie 19:16
Licealistka: A jak ustalić relację miedzy wyznaczonymi zbiorami w przestrzeni U?
tego nie rozumiem
23 sie 19:18