zadanie otwarte z matury poprawkowej 2011
koko: Kąt α jest ostry i sin α = 1/4
Oblicz 3+2 tg
2α.
Zrobiłem to tak
narysowałem przykładowy trójkąt prostokątny i oznaczyłem boki:
tgα=
1x
x
2+1
2=4
2
x
2= 16−1
x
2=15
x=
√15
tgα=
1√15 *
√15√15 =
√1515
podstawiłem: 3+2 (
√1515)
2
3+2
15225
po skróceniu: 3+ 2
1√15 = 3
215
Czy rozwiązałem je poprawnie. Proszę o opinię
23 sie 19:04
koko: oczywiście po skróceniu 3+ 2 115 bez pierwiastka na dole
23 sie 19:19
ICSP:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
tgα = |
| * |
| ⇔ tg2α = |
| |
| | 4 | | √15 | | 15 | |
23 sie 19:24
pomagacz:

tak
23 sie 19:24
maturek:

b =
√16a2 − a2 = a
√15,
| | a | | a | | 1 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| | b | | a√15 | | √15 | |
| | 1 | | 2 | |
3 + 2tg2α = 3 + 2* |
| = 3 |
| |
| | 15 | | 15 | |
23 sie 19:25
maturek:
Nie można przyjmować długości 1 i 4, bo znamy tylko stosunek tych liczb. Mogą przecież
być długości 2 i 8 albo 3 i 12. Trzeba przyjąć a i 4a (literka nie ma znaczenia, może być k i
4k)
23 sie 19:27
ICSP: | | 1 | | 2 | |
3 + 2 |
| = 3 |
| . Nie wiem co mi się w głowie poprzewracało wcześniej głupoty |
| | 15 | | 15 | |
powypisywałem.
23 sie 19:29
koko: Czy moja wersja rozwiązania jest poprawna? dostanę chociaż punkt
23 sie 19:36
Basia:
możemy maturku, bo wszystkie trójkąty z przyprostokątną a i przeciwprostokątną 4a są
podobne mają więc kąty o tych samych miarach
możemy więc sobie wybrać jeden z nich; na przykład ten z 1 i 4 albo, jak kto woli, ten z 5 i 20
23 sie 19:37
Basia:
dostaniesz koko maksymalną liczbę punktów, Twoje rozwiązanie jest całkowicie poprawne
23 sie 19:39
Ela: Czy jeżeli zrobiłam do tego momentu: tgα= 1 przez √15 dostanę jeden punkt?
Zapomniałam usunąć niewymierność... *ściana*
23 sie 19:39
maturek:
Niestety Basiu, nie możemy, formalność zapisu tego zadania wymaga zapisania
długości boków przy znajomości tylko ich stosunku w postaci takiej, jak podałem.
23 sie 19:47
Basia:
Nieprawda. Mogę sobie wybrać jeden z trójkątów podobnych spełniających warunki zadania.
Oczywiście rozwiązanie ogólne jest o wiele bardziej eleganckie, ale nie bezwzględnie
konieczne.
Rozumiem, że zęby Ci zgrzytają. mnie też jeszcze dwa, trzy lata temu zgrzytały, ale już się
przyzwyczaiłam.
Można to zresztą uzasadnić:
trójkąt a,4a,a√15 ∼ trójkąta 1,4,√15 ⇒
miary kątów trójkąta (1) = miarom kątów trójkata (2) ⇒
funkcje trygonometryczne liczone w każdym z tych trójkątów są takie same ⇒
mogę liczyć na bazie jednego konkretnego.
I na bazie tego uzasadnienia tak uczą w szkołach. I CKE to akceptuje.
23 sie 19:57
Gustlik: Maturku, niestety
Basia ma rację. W dodatku czytałem w jakimś dokumencie z CKE
opublikowanym w internecie, chyba to był raport z zeszłorocznej matury, ze można tak
rozwiązywać, jak podają
Basia i
Pomagacz. Komisja musi uznać takie zadanie jako
poprawne.
Oczywiście Twój sposób też jest dobry, jest bardziej ogólny. Twoim sposobem mozna byłoby
rozwiązywać takie zadanie, w którym byłoby polecenie, żeby oprócz funkcji obliczyć coś
jeszcze, np. boki trójkąta, ale wtedy musiałaby być podana jakaś informacja, z której dałoby
się obliczyć a.
Ale przy obliczaniu samych funkcji trygonometrycznych to a nie jest potrzebne, wynika to z
podobieństwa trójkątów.
Pozdrawiam
24 sie 02:22