Napisz wzór
MaTuRa: Napisz wzór dowolnej liczby całkowitej c, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1.
Uzasadnij, że dzieląc przez 4 kwadrat liczby c, również otrzymamy resztę równą 1.
Proszę o obliczenie tego skomplikowanego zadania i dokładne wytłumaczenie.
23 sie 18:22
AC:
c=4n+1
c2= 16n2+8n+1 tez daje resztę 1
23 sie 18:29
xXx:
4k+1 = 1 (mod 4) , k∊ℤ
(4k+1)2 = 12 (mod 4) ⇔ 16k2+8k+1 = 1 (mod 4)
23 sie 18:43
MaTuRa: a mogę prosić o dokładne wytłumaczenie ?
23 sie 19:42
TPB: Którego sposobu?
24 sie 13:30
MaTuRa: sposobu napisanego przez AC, myślę, że jest prostrzy
24 sie 14:37
MaTuRa: wytłumaczy ktoś mi to ?
29 sie 12:47
Vizer: c2=4(4n2+2n)+1
Teraz to widzisz?
29 sie 13:05