q
Licealistka: 1. Wyznacz k i m tak, aby wektory = [2k − 1, 5] i v = [−7, 3m + 3] były:
a) równe
b) przeciwne
Oblicz długości tych wektorów.
23 sie 17:36
Licealistka: → →
u= [2k − 1, 5] i v = [−7, 3m + 3]
nie mam pojęcia jak to zrobić
23 sie 19:16
Licealistka: nie wiem jak sie liczy wektrory prosze o pomoc
23 sie 19:29
Jack:
[a,b] i [c,d] są:
równe, gdy a=c i b=d.
przeciwne, gdy a=−c i b=−d.
długość [a,b] liczysz tak: p{a2+b2]
23 sie 20:27
Jack:
c) długość [a,b] liczysz tak: √a2+b2
23 sie 20:27
Eta:
wskazówka
a)
→ → → →
u=[a,b] , v=[c,d] jeżeli u = v ⇔a=c i b=d
→ →
b) u= −v ⇔a= −c i b= −d
→ →
c) |u|=√a2+b2 , |v|=√c2+d2
23 sie 20:33