całka
piotrek: | | 2 | |
∫ |
| proszę o pomoc z tą całką  |
| | √9x2+16 | |
23 sie 17:30
Basia:
√9x2+16 = √16(916x2+1) = 4√916x2+1
i teraz podstawienie t = 34x
23 sie 19:27
piotrek: nie wychodzi mi
23 sie 20:04
Jack:
| | 1 | |
zostało Ci podstawienie t=3/4x do |
| i odczytanie całki z tablic... |
| | √(3/4x)2+1 | |
23 sie 20:24
Trivial:
| | 2 | | 2 | | dx | | 2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| ln|x + √x2+16/9| + c. |
| | √9x2+16 | | 3 | | √x2+16/9 | | 3 | |
Zastosowałem wzór:
| | dx | |
∫ |
| = ln|x+k + √(x+k)2 + b| + c. |
| | √(x+k)2 + b | |
23 sie 20:41
Trivial: oczywiście b≥0.
23 sie 20:45