pomocy!!!!!
kwiatuszek:
Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną
podstawy tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt 60. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
4 mar 21:41
Eta:
Dobry rysunek wyjaśni wszystko!
Narysuj ten sześcian!
Przekrój tą płaszczyzną jest trójkatem równoramiennym
o podstawie IACI i ramionach IAEI = IECI
gdzie punkt E należy do krawędzi BB'
IACI = a√2 bo jest długością przekątnej kwadratu o boku a= 3
czyli IACI = 3√2
oznacz dodatkowo przez O punkt przecięcia przekątnych podstawy
wysokość tego przekroju to IOEI
i kąt BOE = 60o
IOBI = (1/2) dp czyli IOBI = a√2 /2 = 3√2 /2
z funkcji tryg. w trójkacie BOE mamy;
IOBI / IOEI = cos 60o cos 60o = 1/2
więc:
IOEI = 2IOBI= 3√2
zatem pole przekroju czyli pole ΔACE jest:
P= ( 1/2)* IACI * IOBI
P= ( 1/2)* 3√2 * 3√2 = 9 [ j2]
6 mar 00:21