Zadania z funkcji liniowej.
Aga: Dla jakich wartości m i n, funkcja liniowa określona wzorem f(x)=(23 m − 1)x +5 − n
a) jest rosnąca
b) jest malejąca
c) jest stała
d) ma wykres, do którego należy punkt o współrzędnych (0,0)
e) ma wykres przecinający dodatnią półoś osi OY
Nawet nie wiem od czego zacząc, pomoże ktoś?
23 sie 16:36
Gadziu: Po piewrsze musisz sobie zadać pytanie jakie sa warunki na wszystkie z wyżej podanych
zależności
23 sie 16:40
Gadziu: Czy wiesz jak wygląda wzór funkcji liniowej?
23 sie 16:41
Aga: Wiem
23 sie 16:50
Gadziu: No właśnie, więc żeby funkcja była malejąca to a<0, rosnąca a>0, stała a=0. A co jest naszym a
w tym przykładzie?
23 sie 17:02
23 sie 17:03
Gadziu: Świetnie

czyli wstawiasz a do tych założeń, b w tym wypadku nie ma znaczenia czyli b∊R
23 sie 17:07
Gadziu: czyli innymi słowy n jest każda liczba rzeczywistą
23 sie 17:08
Aga: 23 m − 1
i masz na myśli, że wtedy na przykład:
23 m − 1 > 0
23 m > 1 | :
23
m > 1
12

Ale co wtedy z n ?
23 sie 17:08
Aga: Aaaacha. ale jak to zapisac w rozwiązaniu zadania (mam na myśli to n) żeby nauczyciel mnie
zrozumiał i mi to zaliczył?
23 sie 17:10
Gadziu: M dokładnie takie, a n jak już pisałem jakie chcesz czyli piszesz: b∊R
23 sie 17:10
Gadziu: Wogóle przed rozwiązaniem zadania musisz napisać, że D(czyli dziedzina)=R(rzeczywiste)...
No piszesz sobie:
a) a>0∧b∊R
wstawiasz a, b nie wstawiasz, dopiero na samym koncu piszesz, ze n∊R
23 sie 17:13
Gadziu: ∧ ten znaczek to i
23 sie 17:14
Aga: Ok, to pierwsze trzy punkty mam z głowy.
A dwa następne?
Co do d myślałam, żeby do wzoru wzoru y = (23 m − 1)x +5 − n podstawic współrzędne punktu
(0,0) pod y i x, ale chyba mi wyszły bzdury..
23 sie 17:18
Gadziu: No, ale dokładnie o to chodzi

czyli wychodzi, że n=5, a m∊R (bo nie ważne co wstawisz to i
tak będzie pomnożone przez 0)
Co do e to musisz obrać sobie jakiś punkt (nie ważne jaki), byle by był dodatnim y, ale
najlepiej to sobie obierz (0;n)⋀n∊R
+ np.: (0;3)
23 sie 18:01
Gadziu: No i oczywiście wstawić do wzoru
23 sie 18:02
Aga: Ok, to już wszystko jasne.
Świetnie tłumaczysz

Dzięki za wszystko! Pozdrawiam
23 sie 18:06
Gadziu: Jak jesteś z Warszawy, albo Radomia to zapraszam na korki
23 sie 18:17
Aga: Właściwie uczę się w Radomiu. Jeśli będę w potrzebie to na pewno dam znac! Dziękuję jeszcze raz
23 sie 18:19
Gadziu: O patrz

a w której szkole?
23 sie 18:21
Aga: Liceum Plastyczne
23 sie 18:29
Gadziu: O to artystka

Jak coś to masz maila: germansite@wp.pl

A która klasa, z ciekawości?
23 sie 18:38
Aga: Jak komis pójdzie dobrze to będę w trzeciej

Maila zachowam sobie
23 sie 18:42
Gadziu: To kiedy?
23 sie 18:51
Aga: Już pojutrze. Zadania z tej strony są proste, ale postanowiłam zrobic też te od nauczycielki,
żeby się sprawdzic no i są trochę trudniejsze, dlatego weszłam na forum.
23 sie 19:00
Gadziu: Dasz rade, tylko myśl

Powodzenia
23 sie 19:43
Aga: Mam taką nadzieję

Pozdrawiam!
23 sie 19:49