Szereg uporządkowany - oblicz
Gadziu: Witam,
mam taki problem. Przygotowuję się do poprawki ze statystyki i sobie zadanka przerabiam, mam
rozwiązane przez kolegę do sprawdzenia sobie, ale w jednym zadaniu wychodzą mi inne wyniki
moglby ktoś sprawdzić moje obliczenia?
Zad.
mamy szereg uporządkowany:
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 10 11 11 11 11 12 12 12 12 12 13 13 13 13 13 14
14 14 14 15 15 16 16 16 17 17 17 17 17 18 18 18 18 18 19 19 19 20 21 22 23 23 24 24 25 25 25
26 26 27 27 28 28 29 30 31 32 33 34 35 35 36 37 38 39 41 44 45 46 47 47 48 50 51 53 54
n=98
Mam do policzenia:
− medianę
− kwartyl pierwszy i trzeci
− decyl dziewiąty
− pozycyjny współczynnik zmienności i asymetrii
M=17+0,5(17−17)=17
n Q 1 =(98+1)0,25=24,75
Q 1 =11+0,75(11−11)=11
n Q 3 =(98+1)0,75=74,25
Q 3= 28+0,25(28−28)=28
n D 9 =(98+1)0,9= 89,1
D 9=44+0,1(45−44)=44,1
V zQ= 1717*100% =100%
V as= 17−10,12517 =0,4044
23 sie 16:32