..
Marta: Pomóżcie mi w rozwiązaniu paru zadań, dotyczących ciągu geometrycznego...
Z góry dziękuję.
1. Miedzy liczby 3 i 375 wstaw dwie liczby tak,aby wraz z podanymi utworzyly ciag geometryczny.
wstaw te liczby.
2. Miedzy liczby 6 i 96 wstaw trzy liczby , ktore razem z danymi utworza ciag geometryczny.
Wyznacz te liczby.
3. Znajdz trzy liczby tworzace ciag geometryczny, wiedzac, ze ich suma wynosi 21 , a iloczyn
216.
4. Cztery liczby tworza ciag geometryczny, w ktorym suma obu skrajnych wyrazow wynosi 112, a
suma obu srodkowych wynosi 48. Znajdz te liczby.
5. Liczby x1 i x2 sa pierwiastkami rownania x2−6x+5=0. Wyznacz liczbe y tak aby x1,y,x2
tworzyly ciag geometryczny
6. Trzy rozne liczby x,y,z, ktorych suma wynosi 21 tworza ciag geometryczny, a liczby x+y, y+z,
z+x tworza ciag arytmetyczny. Wyznacz x,y,z oraz iloraz ciagu geometrycznego i roznice ciagu
arytmetycznego.
ICSP: 1.
375 = 3 * q
3 ⇔ q
3 = 125 ⇔ q = 5
3 , 15 , 75 , 375
2.
96 = 6 * q
4 ⇔q
4 = 16 ⇔ q = 2 v q = −2
pierwsza opcja : 6,12,24,48,96
druga opcja : 6,−12,24,−48,96
3.
a+b+c = 21
b
2 = ac
abc = 216
wstawiając drugie do trzeciego otrzymujemy
b
3 = 216
b = 6
a+c = 15 ⇔ a = 15−c
ac = 36
wstawiając a z pierwszego do drugiego
−c
2 + 15c − 36 = 0 ⇔ c
2 − 15c + 36 = 0
Δ = 81
| | 15−9 | |
c1 = |
| = 3 ⇔ a1 = 12 |
| | 2 | |
| | 15+9 | |
c2 = |
| = 12 ⇔ a2 = 3 |
| | 2 | |
te trzy liczby to 3,6,12
4.
| | 112 | |
a1 + a4 = 112 ⇔ a1(1+q3) = 112 ⇔ a1 = |
| ⇔ q ≠ −1 |
| | (1+q)(q2 − q + 1) | |
| | 48 | |
analogicznie a2 + a3 możemy zapisać: a1 = |
| |
| | q(q+1) | |
| 48 | | 112 | |
| = |
| ⇔ 3(q2 − q + 1) = 7q ⇔ 3q2 − 10q + 3 = 0 |
| q(q+1) | | (1+q)(q2 − q + 1) | |
Δ = 64
| | 48 | | 48 | | 9 | |
a1 = a1 = |
| = |
| = 48 * |
| = 108 |
| | q(q+1) | | 13(43) | | 4 | |
108, 36, 12, 4 − pierwszy ciąg
4, 12,36,108 − drugi ciąg
5.
y
2 = x
1*x
2
| | c | |
jeżeli mamy funckję kwadratową w postaci ax2 + bx + c to x1 * x2 możemy zapisać jako |
| |
| | a | |
w razie czego poczytaj o wzorach Viet'a
| | c | |
y2 = |
| = 5 ⇔ y = √5 v y = −√5 |
| | a | |
6.
x+y+z = 21
y
2 = xz
2y + 2z = x + y + z+ x ⇔ 2y + 2z = 2x + y + z ⇔ 2x = y+z
teraz wstawiamy 2x do pierwszego równania za y+z
3x = 21 ⇔ x = 7
y+z = 14 ⇔ z = 14−y
y
2 = 7z
y
2 = 98 − 7y ⇔ y
2 + 7y − 98 = 0
Δ = 441
| | −7 + 21 | |
y1 = |
| = 7 ⇔ z = 7 |
| | 2 | |
| | −7 − 21 | |
y2 = |
| = −14 ⇔ z = 28 |
| | 2 | |
te ciągi to : 7,7,7 − geometryczny(jego iloraz to 1) 14,14,14 − arytmetyczny( jego różnica to
0)
i drugi : 7 , −14 , 28 − geometryczny o ilorazie −2 −7, 14, 35 − arytmetyczny (jego
różnica to 21)
by
ICSP kopiowanie za zgodą autora