Zadanie z funkcji liniowej. Proszę o pomoc.
Aga: Sporządź wykres funkcji f o wzorze f(x) = 2x +3, a następnie przesuń go:
a) wzdłuż osi OX o 2 jednostki w prawo
b) wzdłuż osi OY o 3 jednostki do góry
Napisz wzory funkcji, których wykresy otrzymałeś.
Narysowałam wykres, przesunęłam go, ale nie wiem jak otrzymac wzory funkcji dla tych wykresów,
dlatego proszę o pomoc.
23 sie 15:49
ICSP: a) wzdłuż osi OX o dwie jednostki w prawo:
g(x) = 2(x−2) + 3 = 2x − 4 + 3 = 2x −1
b) wzdłuż osi OY o trzy jednostki do góry
g(x) = 2x + 3 + 3 = 2x + 6
23 sie 15:53
Aga: Wielkie dzięki!
23 sie 15:58
mirka16: Jak narysować wykres do tej funkcji
5 paź 21:54
Mateusz:
Po pierwsze na przyszłość nie odgrzebuj starych tematów bo to ostatnio modne na forum po kilka
razy ten sam wątek jest odgrzebywany to nie wykopaliska archeologiczne no chyba ze sie mylę

Masz podane wzory funkcji po przesunięciach najprosciej tabelka dwa punkty i wio
5 paź 22:06