Oblicz liczbę x, której(...)
Sebus: Witam,
Oblicz liczbę x, której
a) 60% dwukrotności liczby x jest równe 30% liczby x powiększonej o 5
b) 80% czwartej części liczby x jest równe 40% liczby x zmniejszonej op 15
Rozpisałem sobie to w następujący sposób:
a)
0,6 * 2x = 0,3 (x+5)
0,9x=1,5 / * 10
9x=15 / :9
b)
0,8 * 0,25x = 0,4 (x−15)
0,2x = 0,4x − 6
−0,2x = −6 / * (−5)
x=30
Czy jest to dobrze rozwiązane?
Pozdrawiam
23 sie 15:27
AC:
a)
0,6*2x=0,3x+5
b)
0,8*0,25x=0,4x−15
23 sie 15:54
ICSP: AC mi się zdaje że w a) 0,6*2x = 0,3(x+5) b) 0,8 * 0,25x = 0,4(x−15)
23 sie 15:56
AC:
Chyba nie. Byłoby napisane 30% sumy x i 5, 40 % różnicy x i 15
23 sie 15:58
miki: 9a+7=−1
9 sty 21:12