Eta:
składniki tej sumy tworza ciąg arytmetyczny
a
1 = 1/x r= 1/x bo 2/x - 1/x = 1/x = r
i ( x - 1)/ x - ( x -2)/x = ( x - 1 - x +2)/x = 1/x = r
czyli r= 1/x
a
n = a
1 +(n-1)*r
a
n = (x -1)/x
więc
S
n = ( a
1 +a
n) *n/2 S
n = 3
to:
[ 1/x + ( x-1)/x ] *n/2 = 3
[1/x + x/x - 1/x] *n = 6
1*n= 6
n= 6
dla n=6 mamy a
6 = a
1 + 5r
1/x + 5*(1/x) = ( x-1) /x
6/x = ( x-1)/x
6x = x
2 - x
x
2 - 7x =0
x( x -7) =0 to x= 0 --- sprzeczne z założ.
więc [[ x = 7 -- to jest odp

]
sprawdzimy:( wyrazów w tej sumie ma być sześć
1/7 + 2/ 7 + 3/7 + 4/7 + 5/7 +6/7 = 21/7 = 3
L=P