Prosta prostopadła.
King James: Wyznacz prostą prostopadłą do prostej y=4x−2 i przechodzącą przez punkt P = (−3,2)
23 sie 14:44
23 sie 14:57
Marta..: prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy przeciwny niz w funkcji.w funkcji masz a= 4..
wiec teraz a = −
14 . i teraz masz prosta o równaniu : y=−
14+b i teraz podstawiasz
punkt P(−3 za x i 2 za y) i wyjdzie ci B... potem wpisujesz zamiast b ta liczbe co ci wyszla i
masz gootowe
23 sie 14:57
ICSP: nie przeciwny.
| | 1 | |
Liczba przeciwna do 4 to −4 a nie − |
| . |
| | 4 | |
Prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy przeciwny i odwrotny.
23 sie 14:59