Mnożenie macierzy
M.:
Pomnóż macierz
A* x = b
A = 1 0 b= −1
2 1 1
Zastosuj macierz odwrotną A−1
Nie mam pomysłu na to zadanie , macierz A ma wymiary 2 x2 powstała macierz b 1x1 nie wiem
jakie nawet muszą być wymiary tego x....
23 sie 12:59
sushi_ gg6397228:
znajdz macierz odwrotna do A
x= A−1* b
23 sie 13:10
M.: Bardzo proszę o sprawdzenie :
Obliczyłam det A wyszło 1
A = a1 a11
a21 a 22
D = d11 d12
d21 d22
d11= (−1)
1+1 * |1| = 1 d12 = (−1)
1+2 * |2| = −2
d21 = (−1)
2+1 * |0| = 0 d22= (−1)
2+2*|1| =1
transpozycja
1 −2 ⇒ 1 0
0 1 −2 1
A
−1 = −1 | 1 0 | = | −1 0 |
| −2 1| | 2 − 1 |
Czyli mój x poszukiwany to :
| −1 0 |
| 2 −1 |
27 sie 21:03
sushi_ gg6397228:
wymiary macierzy:
2x2 * 2x2 = 2x2 a ma byc 2x1 wiec do bani policzone
27 sie 21:08
M.: Do bani to lekko powiedziane....
Nie wiem więc w jak normalny sposób to policzyć....
27 sie 21:26
sushi_ gg6397228:
x= A
−1* b gdzie jest to policzone


źle policzone A
−1
27 sie 21:41
sushi_ gg6397228:
A
−1 =
−1 | 1 0 |
| −2 1 |
skąd ta
−1
27 sie 21:45
M.: Inaczej :
X= A−1*b
A−1 = | 1 0 |
| −2 1|
x = | 1 0 | * |−1|
| −2 1| |−1|
x = −1
−1
Tylko że jak podstawię pod wzór A * x =b nie wychodzi.....
28 sie 13:54
sushi_ gg6397228:
b= [ −1, 1], a u Ciebie jest b=[−1, −1]
28 sie 16:49