???
Lili: Z klasy liczacej 25 osob (10 dziwczat, 15 chlopcow) wybrano 3−osobowa delegacje, w sklad ktorej
wchodza 1 dziewczyna i 2 chlopakow. na ile sposobow mozna utworzyc taka delegacje?
23 sie 11:59
sushi_ gg6397228:
kombinacje znasz

pokaz swoje obliczenia
23 sie 12:06
Lelo: | | | | 10! | | 15! | |
* | = |
| * |
| = |
| | | 1! * (10 − 1)! | | 2! * (15 − 2)! | |
| | 9! * 10 | | 13! * 14 * 15 | | 14 * 15 | |
= |
| * |
| = 10 * |
| = 5 * 14 * 15 = 1050 |
| | 1! * 9! | | 2! * 13! | | 2 | |
Tak myślę
23 sie 12:08