prosze o rozwiazanie
Lili: na ile sposobów mozna z klasy 23−osobowej wybrac dewlegacje 5−osobowa?
23 sie 11:57
23 sie 12:14
Lelo: | | 23! | | 18! * 19 * 20 * 21 * 22 * 23 | |
= |
| = |
| = |
| | 5! * (23 − 5)! | | 5! * 18! | |
| | 19 * 20 * 21 * 22 * 23 | | 19 * 21 * 22 * 23 | | 19 * 7 * 22 * 23 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 120 | | 6 | | 2 | |
= 19 * 7 * 11 * 23 = 33649
23 sie 12:15
ICSP: Trivial a dlaczego nie
23*22*21*20*19?
pierwsza osobę wybieramy na 23 sposoby itd.
23 sie 12:21
Trivial:
Bo kolejność nie ma znaczenia → reguła mnożenia 'nie idzie'.
23 sie 12:24
ICSP: :((
Nigdy nie mogę załapać tego prawdopodobieństwa
23 sie 12:25
Trivial:
Można policzyć to z reguły mnożenia, ale wtedy, jako że kolejność nie ma znaczenia, należy
podzielić przez permutacje naszego zbioru, w tym wypadku 5!. Wynik jest ten sam.
Przy rozwiązywaniu zadań z prawdopodobieństwa, pierwszym pytaniem jest: czy kolejność ma
znaczenie? Drugim: czy elementy mogą się powtarzać? Odpowiadając na nie przed rozpoczęciem
zadania, nie robi się 'głupich' błędów.
23 sie 12:29
Trivial:
Btw,
ICSP jak będziesz miał matematykę dyskretną to szybciutko załapiesz.
23 sie 12:41