matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Ania:
oblicz t jesli srednia wazona podanych liczb wynosi 4,3. L−liczb W−waga
23 sie 11:56
AC:
napisz wzor na średnią
23 sie 11:57
Sławek:
W
1
*L
1
+ W
2
*L
2
+ W
3
*L
3
W
1
+ W
2
+ W
3
6*5 + 1*3 + 5*t
= 4,3
5 + 3 + t
6*5 + 1*3 + 5*t = 4,3 * (5 + 3 + t) 30 + 3 + 5*t = 21,5 + 12,9 + 4,3*t 0,7*t = 1,4 t=2
23 sie 12:54