funkcja kwadratowa
pomozecie: w pewnym kraju podatki sa bardzo wysokie. od kazdych zarobionych x tysiecy talarow miesiecznie
nalezy zaplacic x2 talarow podatku. jaka jest ''najlepsza'' placa brutto w tym kraju?
23 sie 10:26
Trivial:
f(x) = x − x2.
Trzeba obliczyć q.
23 sie 10:33
sushi_ gg6397228:
y= x−x2 i teraz liczysz najwieksza wartosc
23 sie 10:34
AC:
Chyba tak:
y= 1000* x − x2
23 sie 11:17
pomozecie: czyli wzor −b/2a?
23 sie 11:53
AC:
tak
23 sie 11:54
AC:
napisz wynik.
23 sie 11:54
zadanie: 500
23 sie 12:03
Trivial:
| | −Δ | |
Trzeba obliczyć q, czyli |
| . I faktycznie, ten tysiąc mi umknął.  |
| | 4a | |
23 sie 12:05
pomozecie: wyszlo mi 500
23 sie 12:06
pomozecie: z odpowiedzia sie zgadza bo jak wezme na q to nie wychodzi tyle chyba ze w odpowiedzi jest blad
23 sie 12:08
Trivial:
Ah, rzeczywiście. Pytają o płacę brutto... Przepraszam za mącenie.

Kwota brutto, czyli bez
podatku, czyli p.
23 sie 12:13
pomozecie: a wlasnie jak sa takie zadania i trzeba obliczyc cos najwieksze albo najmniejsze to z jakiego
wzoru i dlaczego?
23 sie 12:27
pomozecie: ?
23 sie 14:44
pomozecie: mam pytanie czy dla tego zadania mozna okreslic dziedzine?
24 sie 10:53
Trivial:
Można: x≥0 (zarobki nie mogą być ujemne).
24 sie 12:11
Piotr student: Trivial proszony jesteś do mojego postu bardzo cię proszę
24 sie 12:25