ciągi
Laura: wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, jeśli :
a) a3+a5=24 i a3 x a5=135
b)a9− a6=21 i a9 x a6=2146
23 sie 00:02
Gustlik: ad a)
a
3+a
5=24
a
3*a
5=135
a
3+a
5=24 /:2
a
4=12
a
3=a
4−r=12−r
a
5=a
4+r=12+r
(12−r)(12+r)=135
144−r
2=135
−r
2=135−144
−r
2=−9 /:(−1)
r
2=9
r=3 v r=−3
a
1=a
4−3r
a
1=12−3*3=12−9=3
lub
a
3=12−3*(−3)=12+9=21
Odp:
a
1=3, r=3
lub
a
1=21, r=−3
23 sie 00:15
Gustlik: ad b)a
9− a
6=21 i a9 * a6=2146
a
9−a
6=3r
3r=21 /:3
r=7
a
9=a
1+8r=a
1+8*7=a
1+56
a
6=a
1+5r=a
1+5*7=a
1+35
(a
1+56)(a
1+35)=2146
a
12+35a
1+56a
1+1960=2146
a
12+91a
1−186=0
Δ=8281−4*1*(−186)=9025
√Δ=95
Odp:
a
1=−93, r=7
lub
a
1=2, r=7
23 sie 00:22