ciągi
Laura: wyznacz liczbę n wyrazów ciągu geom., wiedząc że:
a)a1=9, q=2, an=1152
b)a1=25, q=−3, an=2025
c)a1=54, q=−3, an=2/243
d)a1=−1,q=−2/7, an=8/343
e)a1=0,025, q=20, an=4000
f)a1=0,5, q=0,5, an=1/4096
22 sie 23:52
Pestek: Zrobie tylko a reszty reszte sama zrób

a więc:
postać ohgólna:
an=a1*q
n
an=9*2
n
9*2
n≤2025/:9
2
n≤128
więc n≤7 czyli odp. n=7,
22 sie 23:59
Pestek: jednen błąd
3 linijka od dołu powinno być:
9*2n≤1152/:9
23 sie 00:00
Laura: zle jest n ma byc=8
23 sie 17:35
mała: a1=9, q=2, an=1152
an=a1*qn−1
1152=9*2n−1 /9
128=2n−1
27=2n−1
7=n−1
n=8
23 sie 18:43
mała: a1=25, q=−3, an=2025
2025=25*(−3)n−1 /25
81=(−3)n−1
(−3)4=(−3)n−1
4=n−1
n=5
23 sie 18:50
Darek: 8/343, a1=−1,q=−2/7
25 lis 10:03