ciągi
Laura: wyznacz iloraz ciągu geom. q wiedząc, że:
a)a1=6, a5=2/27
b)a1=−1, a10=−512
c)a1=100, a5=65,61
d)a1=0,5, a6=512
e)a1=2/3, a7=1/6144
f)a1=−5, a4=−8,64
22 sie 23:42
Gustlik: Zastosuj wzór:
Czyli podziel − najpierw na literach − wyraz o wyższym numerze przez wyraz o niższym numerze,
odejmij te numery − róznica numerów da potęgę q.
np. a)
Pamiętaj − przy parzystej potędze q masz
DWA wyniki − jeden dodatni, drugi ujemny

!
Przy nieparzystej potędze q masz JEDEN wynik z tym samym znakiem.
23 sie 00:47
Laura: e)a1=2/3, a7=1/6144 nie umiem zrobić reszte zrobiłam
23 sie 16:13
Gustlik: Robisz tak samo:
Podstaw dane i oblicz q. Nie zapomnij o drugim UJEMNYM pierwiastku, bo masz parzystą potęgę

!
23 sie 19:33