pomoc poprawka matury
Sebek: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Ich suma jest równa 15. Jeżeli pierwszą i trzecią liczbę
pozostawimy bez zmian, a drugą pomniejszymy o jeden, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego.
Udało mi się obliczyć
a1 + r + a1 + 2r =15
a1 + r = 5
czyli a2 = 5
Drugi wyraz ciągu geometrycznego jest o 1 mniejszy czyli 4
a1 + a1q + a1q2
a1+ 4 + a1q 2
42 = a1q2
a1q2 = 16
a2 * q = a3
4 * q = 16
q = 4
a3 = a1 * q2
16= a1 * 16
a1 = 1
czyli :
a1 = 1
a2 = 4
a3=16
Jak obliczyć ciąg arytmetyczny ?
22 sie 23:42
ICSP: jakiego ciągu arytmetycznego?
22 sie 23:54
Sebek: Trzeba obliczyć arytmetyczny , a nie geometryczny, który udało mi się obliczyć. Czytaj treść
zadania. a dokładnie ostatnie zdanie.
22 sie 23:57
ICSP: aby tam są dwa geometryczne...
22 sie 23:58
Sebek: ostatnie zdanie : "Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego. "
23 sie 00:01
ICSP: a1 , a1 + r, a1 + 2r − ciag arytmetyczny
a1 + a1 +r + a1 + 2r = 3a1 + 3r = 3(a1 + r) = 3a2
3a2 = 15 ⇔ a2 = 5
a1 + a3 = 10 ⇔ a3 = 10 − a1
a1*a3 = 16
−a12 + 10a1 − 16 = 0
a1 = t
−t2 + 10t − 16 = 0
Δ = 36
√Δ = 6
t1 = U{2}
t2 = U{8}
dla t1 :a1 = 2, a2 = 5, a3 = 8 wzór ciągu arytmetycznego : an = 3n − 1
dla t2 : a1 = 8, a2 = 5, a3 = 2 wzór ciągu arytmetycznego : an = −3n + 11
dodam że ciąg geomteryczny to 2,4,8 lub 8,4,2
23 sie 00:06
ICSP: zakładam że pierwszy to arytmetyczny bo w poleceniu napisałeś że geometryczny.
23 sie 00:07