Działania na potęgch
Artur: Dane jest równanie x2+(9a+3a)x+27a=0, w którym niewiadomą jest x.Wykaż, że dla każdej
liczby rzeczywistej a dane równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie.
4 mar 21:26
Mickej: skoro ma miec co najmniej jedno rozwiązanie to wystarczy wykazać ze Δ≥0
to jedziemy jeszcze zamieńmy wszystko na podstawe 3
9a=32a
27a=33a
Δ=(32a+3a)2-4*33a
Δ=34a+2*33a+32a-4*33a
Δ=34a-2*33a+32a
Δ=(32a-3a)2 to zaś zawsze >0
4 mar 21:52
Tom:
to równanie kwadratowe;
rozwiązania ma gdy Δ≥0
Δ= ( 9a +3a)2 - 4*27a
(3a)2( 3a +1)2 - 4 * 9a* 3a≥0 / : 9a bo 9a ≠0
9a +2*3a + 1 - 4*3a ≥0
9a - 2*3a +1 ≥0
( 3a - 1)2 ≥0
3a = 1 to a= 0
dla każdego a€R (3a - 1)2 ≥0
jedno rozw. podwójne dla a = 0
i dwa rozw. dla a€R -{0}
co kończy dowód.
4 mar 21:54