matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz równanie rożniczkowe liniowe
pawel:
XY' + Y = X sin(X)
22 sie 23:19
Jack:
CORJ: xy'=−y
dy
dx
=−
y
x
ln|y|=−ln|x| + ln c
c
y=
x
CORN (metoda uzmiennienia stałej):
c'x−c
y'=
x
2
c'x−c
c
x*
+
=xsinx
x
2
x
c'=xsinx ⇒ c=∫xsinx dx= sinx −xcosx + c
1
(przez części szybko wychodzi) Ostatecznie:
sinx −xcosx + c
1
sinx
c
1
y=
=
−cosx +
x
x
x
22 sie 23:51
Trivial:
1
y' +
y = sinx.
x
u = e
∫pdx
= e
∫dx/x
= e
lnx
= x.
1
1
1
1
y =
∫qudx =
∫xsinxdx =
(−xcosx + ∫cosxdx) =
*(sinx − xcosx + c).
u
x
x
x
23 sie 12:21