policz calki formułując tresci twierdzen przy nich wykorzystanych
pawel: ∫(3x2 + 5 )sinxdx
∫(lnx)4/x * dx
22 sie 23:12
pomagacz:
1.
| u dv |
∫udv = | du v | = uv − ∫vdu
| u = 3x2 + 5 dv = sin(x)dx |
∫(3x2 + 5 )sinxdx = | du = 6xdx v = −cos(x) | = −cos(x)(3x2 + 5) + 6∫xcos(x)dx =
| u = x dv = cos(x) |
∫xcos(x)dx = | du = 1 v = sin(x) | = xsin(x) − ∫sin(x)dx
= −cos(x)(3x2 + 5) + 6(xsin(x) + cos(x)) = −3x2cos(x) − 5cos(x) + 6xsin(x) + 6cos(x) = −3x2
+ 6xsin(x) + cos(x) + c
23 sie 12:02
Trivial:
2.
| | ln4x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ln5x + c, |
| | x | | 5 | |
na podstawie wniosku z twierdzenia o całkowaniu przez podstawienie:
| | 1 | |
∫[f(x)]α*f'(x)dx = |
| [f(x)]α+1 + c, dla α ≠ −1. |
| | α+1 | |
23 sie 12:10