stereometria obwod i pole
misia: i znowy nie moge dac sobie rady

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna ma długość 12cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
22 sie 22:11
misia: jakims cudem wyszla mi objetos ale pole pow. bocznej nie chce glupoty wychodza
22 sie 23:04
ICSP: P
b = 6 * 9
√15 = 54
√15
| | 1 | |
V = |
| * 6√3 * 6 * 9√3 = 324 |
| | 3 | |
W pamięci więc prawdopodobnie się pomyliłem.
22 sie 23:06
misia: chyba ejst bląd bo pisze ze Pb= 54√15 a mi wyszlo 54√3 chyba ze sie pomylilam gdzies

?
22 sie 23:07
misia: a skad sie wzielo 9√15
22 sie 23:07
ICSP: krawędź podstawy = 6
wysokość ściany bocznej = 3√15
Który wynik ci sie nie zgadza?
22 sie 23:09
Eta:
| | a2√3 | |
a=6 , H=6√3 Pp=6* |
| =... |
| | 4 | |
| | 1 | |
V= |
| *Pp*H=............. dokończ obliczenia |
| | 3 | |
h
b=,................
| | 1 | |
Pb= 6*Pściany bocznej Pściany bocznej= |
| *a*hb=........... |
| | 2 | |
powodzenia w rachunkach
22 sie 23:11
misia: faktycznie dzikeuje ci bardzo wyszlo mi ale tak mam namazane na tej kartce bo jakos nie mam
wiary w siebie ze mi zadania wyjda a poprawka juz tuz tuz i sie stresuje bardzo
22 sie 23:12
misia: dziekuje ci za piekne wytlumaczenie

bardzo mi to pomoże bo ja się gubie we wlasnych
obliczeniach
22 sie 23:18