Znajdź wzory funkcji liniowej, ktorej wykres przechodzi przez punkty A i B
gladys: a) A = (1,5) B = (−1,−1)
b) A = (5,−4) B = (−2,3)
c) A = (8,5), B = (17,5)
d) A = (3,−114 B = (5,−214)
e) A= (0,4,−0,4) B= (−0,6,−0,7)
f) A= (2,0) B= (2√2,4−2√2
23 maj 15:32
gladys: help ?
23 maj 18:04
gladys: Halo czy ktoś mi pomoże ?
23 maj 20:23
Gustlik: Współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty ma wzór:
ad a)
A = (1,5)
B = (−1,−1)
Najpierw liczysz współczynnik kierunkowy:
Podstawiasz obliczone a=3 do równania prostej:
y=3x+b
Teraz musisz obliczyć b − do tego równania podstawiasz współrzędne któregoś z punktów A lub B −
do wyboru − najlepiej wybrać ten punkt, który ma łatwiejsze do obliczania współrzędne, np. bez
minusów, ułamków pierwiastków itp.:
Ja podstawię A:
5=3*1+b
5=3+b
5−3=b
2=b
b=2
Funkcja ma wzór:
y=3x+2
Pozostałe przykłady zrób analogicznie.
23 maj 23:38
takijeden: nie wiem
1 cze 16:36
janek191:
Zadanie jest sprzed 11 lat
2 cze 08:13