Wektory prostopadłe i równoległe
podłoga: Dla jakich wartości parametru p podane wektory są prostopadłe, a dla jakich równoległe?
c) a = (2, p, 1), b = (p, 2p, 2)
aob = 2p2+2p+2
Δ<0, i teraz nie wiem co dalej zrobić :<
7 maj 09:04
kerajs:
Tu jak widać żadne wartość parametru p nie dadzą zerowego iloczynu skalarnego, więc te wektory
nie mogą być prostopadłe.
7 maj 09:10
podłoga: Oki, czyli zostaje równoległość
a||b ⇔ a = αb , α∊ℛ
(2, p, 1) = α(p, 2p, 2), α∊ℛ
(2, p, 1) = (αp, 2αp, 2α)
2 = αp 2 = 12p p = 1
p = 2αp ⇒ p = p ⇒ α = 12
1 = 2α α = 12
Czyli a||b ⇔ p = 1
7 maj 09:24
kerajs:
Niestety nie. Z równania 2=12p wychodzi p=4, a nie p=1.
8 maj 11:46