matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
objętość
hela:
x
y
Obliczyć objętość zbioru {(
)
2
+(
)
2
<1,−1<z<1}
1−z
1+z
20 lip 12:22
piotr:
V=2π∫
0
1
(1−z
2
)dz
22 lip 11:33
hela:
A czemu tak?
22 lip 12:14
Adamm:
V = ∫
−1
1
∫
E
z
dA dz
x
y
gdzie E
z
= {(x, y) : (
)
2
+(
)
2
< 1}
1−z
1+z
x
y
ale wiadomo że pole elipsy (
)
2
+(
)
2
<1 to πab
a
b
Więc ∫
E
z
dA = pole E
z
= π(1−z)(1+z) = π(1−z
2
) Dodatkowo, ∫
−1
1
(1−z)
2
dz = 2 ∫
0
1
(1−z)
2
dz z symetrii
22 lip 16:32