Straszny problem z tym zadaniem, nie wiem skąd wziąść a
Nikodem: a) Wyznacz współczynniki a, b i c funkcji kwadratowej o miejscach zerowych −4 i 3 , której
wykres przechodzi przez punkt A = ( 1, −24 )
b) Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, że ma ona dwa miejsca zerowe −2
i 4 , a jej zbiór wartości to przedział (−∞;5>
26 kwi 20:06
πesio:
a) f(x)=ax
2+bx+c
z postaci iloczynowej
f(x)=a(x+4)(x−3) i A(1,−24)
| | 12 | |
−24=a(1+4)(1−3) ⇒ a= |
| |
| | 5 | |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 144 | |
f(x)= |
| *(x2+x−12) = |
| x2+ |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
a=..... b=.... c=...
| | 4−2 | |
b) xw=p= |
| = 1 yw=q=5 W(1,5) |
| | 2 | |
z postaci iloczynowej
f(x)=a(x+2)(x−4) i W(1,5)
i jak w poprzednim.........
5=a(1+2)(1−4 ) ⇒ a=....
26 kwi 20:28
Anawa: y=f(x)= ax
2+bx+c
f(−4)=0
f(3)=0
f(1)=24
(a*(−4)
2+b*(−4)+c=0
(a*3
2+b*3+c=0
(a*1
2+b*1+c=0
rozwiaz ten uklad
Zdanie b
Z warunków zadania y
w=5
Wnioskujemy stąd ze a<0
y=a(x−x
w)
2+q
0=a(4−1)
2+5 a=.....
y=a(x+2)(x−4)
26 kwi 20:28